Curiosity is na zijn landing op Mars eerste en paar weken helemaal getest. Alle meetapparatuur moest geijkt worden aan het lokale zonlicht, de marsatmosfeer, de zwaartekracht, etc. Er zijn ook vaste stoffen en een beetje lucht vanaf de aarde meegestuurd met de Curiosity waarvan de samenstelling bekend was. Door die stoffen eerst te meten kon de apparatuur goed worden afgesteld.
Nu alles goed werkt is het wagentje op pad gegaan in de Gale krater. Vandaag ongeveer passeert het hij de 0,3 km op de teller, een nieuwe mijlpaal. Vorige maand konden we al zien waar en hoe de Curiosity geland was:
Daarna uploadde een creatieve geest een panorama gemaakt door Curiosity op Citypanorama's en andere panoramasites zodat je jezelf net als met Streetview op Mars kunt wanen: http://www.panoramas.dk/mars/curiosity-first-color-360.html
Gister werd het spoor getoond hoever het wagentje tot nu toe gereden heeft. Hij is onderweg naar Glenelg voor zijn eerste opdracht. De satellietfoto impliceert dat daar drie soorten bodems of gesteenten als een soort drielandenpunt bijeen komen. Maar misschien blijkt er ter plaatse niets interessants te zien te zijn.
De nummertjes die langs de lijn staan zijn de Mars-dagen, of Sols. Elke dag rijdt Curiosity dus een klein stukje... |
Meer lezen: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-19513490
Volg de tweets van het marswagentje: @MarsCuriosity
Geen opmerkingen:
Een reactie posten